Nieuws

Tips voor het rijden met gladheid

Scooter rijden in de winter? Met deze tips ga je veilig op pad

Het is geen geheim dat het op de Nederlandse wegen spekglad kan worden als de winterse omstandigheden oplaaien. Sneeuw en ijzel veroorzaken soms levensgevaarlijke situaties voor het verkeer. Op de scooter ben je extra kwetsbaar tijdens gladde omstandigheden. Je bent minder beschermt dan automobilisten en als je uitglijdt vang je zelf de klappen op. Toch is het gelukkig niet nodig om je scooter de hele winter in de schuur te laten staan. In deze blog krijg je 5 tips om veilig de winter door te komen. 

Tip 1: Check de weersverwachtingen

Check voordat je vertrekt altijd wat de weersomstandigheden zijn, vriest het, wordt er sneeuw verwacht? Wees extra alert op sneeuw, maar ook op regen als de temperatuur net boven het vriespunt is. Soms vriest het dan wel aan de grond, waardoor het regenwater verandert in een verraderlijk ijslaagje. Sneeuw en ijs zijn een absolute no-go, het is onder deze omstandigheden niet verantwoord om op je scooter te rijden. 

Tip 2: Verlaag je snelheid

Twijfel je of het te glad is? Rij dan een stuk rustiger dan je normaal doet. Als je uitglijdt val je een stuk minder hard. Bovendien zorgt het ervoor dat je meer tijd hebt om het verkeer en de omgeving te scannen. Daarmee voorkom je dat je onverwachte manoeuvres moet maken, want die zijn extra risicovol in winterse omstandigheden. Voorkom reflex, rij relaxed. 

Tip 3: Voorzichtig remmen en kalm blijven 

Op het gladde wegdek is de kans groter dat je scooter in de slip raak als je remt. Rem daarom rustiger, een stuk rustiger dan normaal en probeer kalm te blijven. Het zijn juist de snelle reflexen en remacties die valpartijen veroorzaken als het glad is. Houd je hoofd daarom koel en stuur en rem rustig, ook wanneer je ergens van schrikt. 

Tip 4: Zorg dat je goed zichtbaar bent

In de donkere wintermaanden ben je soms minder goed te zien. Wanneer mensen jou als scooterrijder over het hoofd zien, kan het ervoor zorgen dat jij plotseling moet remmen of bijsturen. Als je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door reflecterende kleding te dragen, verklein je de kans dat je glijdt of valt door fouten van anderen. 

Tip 5: Vergeet de terugweg niet

Als je ergens op de scooter naartoe gaat, moet je op een zeker moment ook weer terug. Houd daarom altijd in de gaten of je ook op de terugweg veilig kunt rijden. Soms is het ’s middags boven het vriespunt, maar gaat het in de avond vriezen en sneeuwen. Plan daarom altijd je rit vooruit. Kom je toch voor winterse verrassingen te staan? Neem dan geen risico en regel ander vervoer voor de terugweg. Voorkomen is beter dan genezen 

Is pekel slecht voor je scooter?

Soms tijdens winterse perioden wordt pekel op het wegdek gestrooid. Dit maakt de wegen minder glad, maar het kan wel schade veroorzaken aan je scooter. Om schade te voorkomen doe je er verstandig aan om de metalen van je scooter in te vetten. Let ook op het profiel van je banden. Twijfel je of deze nog goed zijn? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Winterse omstandigheden of niet, doe altijd voorzichtig!