Opkeuren

Zoals we allemaal weten is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om ook een helm te dragen op een snorscooter, een scooter met een blauwe plaat.
Voor veel mensen is het vrije gevoel van zonder helm rijden een keuze geweest om een snorscooter aan te schaffen. Met de helmplicht komt dit voordeel te vervallen en wil een grote groep hun scooter laten opkeuren van 25 naar 45km/u.
Omdat wij een RDW erkenning hebben zijn wij bevoegd om deze RDW-keuring uit te voeren. Wij mogen de opkeuring uitvoeren en aanmelden bij het RDW.

Het heet toch omkeuren ipv opkeuren?
Dat klopt! De scooter wordt in dit geval omgekeurd en omgebouwd naar een hogere snelheid, van een 25km (snorscooter) naar een 45km (bromscooter). In dit geval noemen we het ‘opkeuren’ (blauwe plaat naar een gele plaat). Een scooter van geel naar blauw, dus van 45 naar 25km/u omkeuren noemen we terug keuren.
Op dit moment heeft alléén de RDW de mogelijkheid tot terugkeuren. Wellicht mogen wij dat in de toekomst ook, maar dat weten we nu nog niet.
Dus als de scooter harder gaat rijden, van blauw naar geel, noemen we dit een opkeuring!

Hoe gaat dat opkeuren in zijn werk?
Voor het opkeuren maak je een afspraak bij ons, wellicht is het handig om dit te combineren met een onderhoudsafspraak. Het opkeuren kunnen wij doen voor vrijwel alle merken. Geef bij het maken van de afspraak aan welk om merk scooter het gaat zodat wij gelijk kunnen vertellen of dit bij ons mogelijk is.
Wij passen de constructiesnelheid aan en voeren keuring uit, hierbij hoort onder andere een geluidsmeting en een snelheidmeting. Zodra uw voertuig is gekeurd melden wij dit aan bij de RDW.
Let op! Je mag vanaf dat moment enkel via de kortste route naar huis rijden. Je kunt niet de weg op met de scooter want de huidige kentekenplaat is niet meer geldig. Maak ook een melding bij je verzekering zodra de keuring is goedgekeurd, zodat je verzekerd bent en blijft onder de juiste voorwaarden.
Vervolgens moet je geduld hebben tot de melding van opkeuring in het kentekenregister is opgenomen, daarna ontvang je het nieuwe kentekenbewijs thuis. Dit kentekenbewijs (kentekencard) en tenaamstellingscode stuurt het RDW naar het adres van de persoon die het voertuig op naam heeft staan.
Met dit nieuwe kentekenbewijs en de ‘oude’ blauwe plaat én je legitimatiebewijs kan je bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant de nieuwe kentekenplaat laten maken. Klik hier om te kijken waar de dichtstbijzijnde is.
Let op! Vergeet niet de blauwe plaat in te ruilen! Zonder inlevering van de blauwe plaat krijgt je geen gele mee!
Het kenteken (cijfer-lettercombinatie) blijft hetzelfde.
Pas nadat de gele bromfietskentekenplaat gemonteerd is mag je weer gebruik maken van de scooter op de openbare weg!

Is dat iets voor mij?
Een bekend gezegde: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”, maar is dat ook echt zo? Als je twijfelt of het voor jou verstandig is om van jouw snorscooter een bromscooter te maken is het handig om te beseffen dat er regels aan verbonden zijn.
Wel of niet op het fietspad
Binnen de bebouwde kom mag je niet met je bromscooter op het fietspad rijden. Brommers rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken.
Snorscooters mogen wel op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.
Buiten de bebouwde kom
Op steeds meer plaatsen worden borden geplaatst dat de bromscooters over de rijbaan moeten rijden tussen het overige verkeer welke 50km/u rijd. Dit vind niet iedereen een prettige plek op de weg.
Bedenk daarom goed wat het beste bij jou past.

Wat zijn de kosten?
Constructiesnelheid verhogen: Varieert tussen €50 tot €350,- afhankelijk van het merk, type en het bouwjaar van de scooter.
Opkeuren: €85,-
Nieuwe kentekenplaat: €25,-
Ophalen/brengen van de scooter binnen de regio: €60,-. Alléén ophalen of alléén brengen is €30,-.

Heb je nog vragen?
Mail ons dan gerust naar [email protected]